Puber
Jeugdgezondheidszorg mood picture

Jeugdgezondheidszorg

Rond het 12e jaar gaat je kind naar het voortgezet onderwijs. In deze periode is er meestal nog twee keer contact met de jeugdgezondheidszorg (JGZ). Daarnaast kun je als ouder en tiener met al je vragen en zorgen terecht bij de jeugdgezondheidszorg.

Contact met de Jeugdgezondheidszorg

In de leeftijd van 12 tot 18 jaar is er meestal nog op twee momenten contact met de jeugdgezondheidszorg(JGZ).

Bijvoorbeeld als de JGZ de kinderen van bepaalde klassen vraagt een vragenlijst over gezondheid in te vullen. Soms komt daar iets uit wat de jeugdverpleegkundige nog met een kind nabespreekt.
Soms geeft een jeugdverpleegkundige voorlichting in de klas.

Aan alle middelbare scholen zijn jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen verbonden. Zij zitten in de ondersteuningsteams binnen de school en/of denken mee bij vragen en problemen rond gezondheid.

Met zorgen en vragen naar de jeugdgezondheidszorg

Heb je zorgen over je kind? Denk je dat je kind zich niet goed ontwikkelt of niet lekker in z’n vel zit? Weet je je geen raad met zijn of haar gedrag? Heb je zorgen over zijn/haar relatie met vrienden of met jou als ouder? Zijn er problemen met drank of drugs? Maak dan een afspraak bij de jeugdgezondheidszorg.

Jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen zijn er voor jou en je kind. Ze kunnen ook meer vertellen over bijvoorbeeld gezond eten, roken, drank en drugsgebruik.

Jouw kind kan ook zelf een afspraak maken met een jeugdarts. Wat je kind met de jeugdarts bespreekt, blijft vertrouwelijk.

Op deze leeftijd zijn afspraken met de jeugdgezondheidszorg vooral op de school van je kind.

Het wisselt per gemeente bij welke organisatie de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) zit: vaak is dit een GGD of een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Soms zit het bij een wijkteam. Als je niet weet onder welke JGZ-organisatie je kind valt, kun je googlen op op naam van jouw woonplaats en ‘jeugdgezondheidszorg’.

Informatie en tips bij GroeiGids en JouwGGD

Veel ouders gebruiken de GroeiGids app. Hierin staat dezelfde betrouwbare informatie als op deze website. Via deze app ontvang je ook handige berichten met tips die passen bij de leeftijd van je kind, zodat je weet wat er dan kan gaan spelen.

Jouw kind kan met vragen over gezondheid, gevoel, verliefdheid, seks, roken, alcohol en drugs terecht bij de jongerenwebsite JouwGGD.nl. Via deze site kunnen ze ook anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige.