Puber
Jeugdpuistjes mood picture

Jeugdpuistjes

Bijna alle kinderen krijgen puistjes als ze puber zijn. Sommige kinderen krijgen er aan het eind van de basisschool al last van. Het ene kind krijgt het erger dan het andere. De puistjes zie je vooral in het gezicht, op de rug, borst en schouders. Doordat acne zo zichtbaar is, vinden kinderen het vervelend en kunnen ze er echt mee zitten.
Jeugdpuistjes worden ook wel acne genoemd. Het is een huidaandoening, die niet besmettelijk is.

Waarom krijgen pubers puistjes?

Jeugdpuistjes ontstaan door schommelingen van de hormonen in het lichaam. Meestal gebeurt dat in de puberteit en rond de menstruatie. Door dat verstoorde evenwicht van de hormonen maakt het lichaam te veel talg aan. Hierdoor raken de talgklieren verstopt. Op die manier ontstaan mee-eters: witte bultjes met een zwart kopje. Als zo’n mee-eter ontstoken raakt, komt er een rood puistje met vaak een gele puskop.

Voeding geen invloed op puistjes

Veel mensen denken dat acne veroorzaakt wordt door bepaald eten, bijvoorbeeld door chocolade, patat en varkensvlees. Dat is niet waar. Acne ontstaat ook niet door slechte hygiëne, roken, stress, of zweten. Je kunt jeugdpuistjes dus ook niet voorkomen door dit allemaal te vermijden.

Wat kan je kind doen tegen jeugdpuistjes?

  • Laat je kind twee keer per dag het gezicht wassen, liefst met een mild reinigingsproduct of een speciale wasgel en niet met zeep of zeepproducten. Zeep kan huidirritatie veroorzaken.
  • Als je kind een crème gebruikt, dan is een crème op waterbasis beter.
  • Leg je kind uit dat het beter geen make-up (camouflage) op de puistjes kan doen. Als je kind wel make-up gebruikt, leer het dan dat het gezicht goed schoongemaakt moet worden voor het slapen.
  • Laat je kind veel naar buiten gaan in de frisse lucht. Zonlicht helpt niet tegen puistjes, maar puistjes vallen soms minder op als de huid wat bruiner is. Laat je kind wel een zonnebrandcrème gebruiken met minimaal factor 15.
  • Leg je kind uit dat je puistjes beter niet kunt uitdrukken. Er kunnen dan littekens ontstaan of je kunt er juist meer puistjes door krijgen. Alleen open mee-eters kan je eventueel voorzichtig uitdrukken. Leer je kind dat het dan eerst de handen wast, de huid zacht maakt met stoom of warm water en de plek goed ontsmet. Gebruik voor het uitdrukken niet de nagels, maar de zijkanten van de vingers. Of koop bij de drogist een comedonen-quetscher: een klein lepeltje met een gaatje in het midden.
  • Voelt je kind zich onzeker door de puistjes? Misschien schaamt je puber zich of wordt hij of zij er somber van? Probeer erover te praten.

Is er een medicijn tegen puistjes?

Er zijn middelen die puistjes kunnen verminderen, zoals een zalfje, wasgel of huidlotion. Je koopt deze bij de drogist. Voor meisjes zijn er bepaalde anticonceptiepillen die de talgproductie kunnen remmen.

Als acne echt een probleem is, kun je advies vragen aan de huisarts of huidarts (dermatoloog). Er bestaan verschillende medicijnen tegen acne, die zij je kunnen voorschrijven. Meer informatie hierover lees je op Apotheek.nl.

Een kleine troost is dat acne uiteindelijk vanzelf geneest.

Meer informatie

Op Thuisarts.nl en Huidhuis.nl vind je meer informatie over acne.