Puber
Maagdenvlies en maagdelijkheid mood picture

Maagdenvlies en maagdelijkheid

Je bent maagd als je nog nooit geslachtsgemeenschap met iemand hebt gehad. De meeste mensen hebben het dan over meisjes, maar ook jongens kunnen maagd genoemd worden. Alleen meisjes hebben een maagdenvlies. Daarover bestaan ideeën die niet kloppen.

Wat is het maagdenvlies?

Het maagdenvlies is een randje weefsel aan het begin van de vagina. Het is dus geen vlies waar je doorheen kunt prikken. Het randje kan gekarteld zijn of geribbeld of stug of strak. Soms heeft een meisje helemaal geen randje.

Bloeden tijdens de eerste keer

De meeste meisjes en vrouwen bloeden niet tijdens geslachtsgemeenschap, ook niet tijdens de eerste keer. De meeste meisjes hebben namelijk een soepel maagdenvlies. Als een meisje wel bloedt, betekent dit dat ze gespannen is of dat haar vagina niet vochtig genoeg is. Niet bloeden bij de eerste keer betekent dus niet dat een meisje geen maagd meer was.

Maagdelijkheid bewijzen?

In sommige families is het de gewoonte dat een vrouw een doekje of laken met bloed laat zien na haar eerste huwelijksnacht. Als ze geen bloed kan laten zien, zou dat bewijs zijn dat ze geen maagd was. Er wordt gedacht dat ze al eerder geslachtsgemeenschap met een jongen heeft gehad, waarbij het maagdenvlies gescheurd is.
Deze gewoonte is gebouwd op een verkeerd idee. Omdat het maagdenvlies geen echt vlies is kan het dus ook niet scheuren.

Meer informatie

  • Download de folder  Feiten en fabels over maagdelijkheid en het maagdenvlies van Rutgers.
  •  Sense.info – website voor alle vragen over seks, voor jongeren
  • Femmesforfreedom.com – website voor biculturele meisjes en vrouwen, die hun rechten kennen en zelf beslissen over hun lichaam, leven en geld.
  • Je kunt voor meer advies samen met je dochter terecht bij de GGD. Artsen en andere hulpverleners hebben geheimhoudingsplicht: zij zullen niets aan anderen vertellen.