Puber
Make-up en mode mood picture

Make-up en mode

Jongeren zijn vaak heel modebewust en trendgevoelig. Meisjes experimenteren soms op jonge leeftijd al met kleding en make-up en ook jongens raken op een gegeven moment geïnteresseerd in mode.

Make-up

Sommige meisjes kopen van hun zakgeld oogschaduw en mascara en beginnen daarmee te experimenteren. Meestal is dit onschuldig en hoort het bij het ouder worden. Wil je liever niet dat je dochter (te veel) make-up gebruikt, dan is het verstandig om hier samen duidelijke afspraken over te maken.

Make-up en acne

Jongeren hebben vaak last van jeugdpuistjes. Jeugdpuistjes worden veroorzaakt door hormonale schommelingen in het lichaam. Huidverzorging is belangrijk om jeugdpuistjes te voorkomen of sneller te laten genezen. Make-up is niet goed voor de huid. Hierdoor raken de poriën verstopt, waardoor acne verergert.

Mode

Mode is voor de meeste jongeren belangrijk. Ze zijn op zoek naar hun eigen identiteit en door hun kleding kunnen ze hun zelfbeeld vaststellen. Met een specifieke kledingstijl, in de juiste kleuren en met speciale accessoires, geven ze aan dat ze bij een bepaalde sociale groep horen. Meestal hoort daar ook een aparte muziekstijl bij. Zeg niets vervelends over hun kleding, want hoe ze zich willen kleden is hun keuze. Ze mogen hun eigen smaak hebben. Die hoeft niet overeen te komen met de jouwe.

De modewereld

De modewereld draagt een schoonheidsideaal uit waarin vrouwen slank en mooi moeten zijn. Natuurlijk is lang niet iedereen slank en mooi. Jonge meisjes kunnen daardoor een vertekend vrouwbeeld krijgen. In het uiterste geval ontwikkelen ze eetstoornissen om aan deze idealen te kunnen voldoen. Als je denkt dat je dochter te weinig eet en ondergewicht heeft, is het raadzaam om hulp in te schakelen via je huisarts.