Puber
Masturberen mood picture

Masturberen

Masturbatie wordt ook zelfbevrediging of soloseks genoemd. Op een gegeven moment ontdekt je kind dat het aanraken van de geslachtsdelen een fijn gevoel geeft. Dit is normaal en begint soms al als je kind nog heel jong is.

Masturberen is normaal

Heeft je dochter ontdekt dat het fijn is om te vingeren of om over haar clitoris te wrijven? Trekt je zoon zichzelf af? Dat is normaal. Door te masturberen ontdekt je kind wat hij of zij wel en niet lekker vindt. Dat is ook fijn voor als je kind later gaat vrijen met een ander. Je kind kan dan goed bij de ander aangeven wat hij of zij wel of niet wil. Je kind kan klaarkomen door masturberen, maar dat hoeft niet. Dat is ook afhankelijk van de leeftijd van je kind, of het lichaam daar al aan toe is.

Jongens beginnen gemiddeld met masturberen als ze 11 of 12 jaar oud zijn en doen het dan een of twee keer per dag. Meisjes beginnen gemiddeld als ze 14 of 15 jaar zijn en doen het dan maar een of twee keer per week.

Praten over masturberen

Bij seksuele opvoeding aan je kind hoort ook vertellen over masturberen. Misschien vind je dat moeilijk of vindt je kind het niet prettig om met jou over te praten over het aanraken van zichzelf. Als je samen in de auto zit of naast elkaar een klusje doet, kijk je elkaar niet aan. Dat is vaak een prima moment om gesprekken te voeren waar een van jullie zich ongemakkelijk bij voelt. Ook kun je bijvoorbeeld samen kijken naar de aflevering over Zelfbevrediging van Dokter Corrie.

Vertel in ieder geval dat masturberen privé is. Je kind mag het doen als hij of zij dat zelf wil, maar niet zomaar overal. Anderen hoeven het niet te zien, het is iets van je kind alleen of (later) met een geliefde. De eigen kamer is een goede plek om te masturberen. Leg ook uit dat het niet verstandig is om er foto’s of filmpjes van te delen met anderen op internet.

Vertel ook dat masturberen geen pijn hoort te doen. Met vingers of handen kun je jezelf goed bevredigen; daar heb je geen voorwerpen bij nodig.

Natte droom

De meeste jongens hebben hun eerste zaadlozing tussen hun 11e en 16e jaar. Het komt voor dat dat in hun slaap gebeurt. Ze worden dan ’s morgens wakker in een nat, misschien plakkerig bed. We noemen dit een natte droom. Veel jongens vinden dit vervelend. Alleen daarom al masturberen ze af en toe te tot ze klaarkomen. De natuur heeft het nu eenmaal zo geregeld dat sperma regelmatig ververst moet worden in het lichaam. Masturbeert je zoon niet, dan zullen de natte dromen regelmatig voorkomen. Word niet boos over het natte bed, maar vertel je zoon waar hij schone lakens kan vinden. Het is geen straf om zelf het bed te verschonen. Hij vindt het waarschijnlijk prettig dat hij jou niet steeds hoeft te vertellen over zijn zaadlozing.

Masturbeert je kind erg vaak?

Het komt – vooral bij jongens – voor  dat ze een bepaalde periode heel vaak masturberen. Als jouw kind dat doet, maak je je misschien zorgen. Is het schadelijk? Is mijn kind seksverslaafd? Masturberen – met of zonder zaadlozing – is niet slecht voor de gezondheid. Zorgelijk is het pas als je kind nergens anders meer aan kan denken. Hij of zij komt dan niet meer toe aan de normale dagelijkse bezigheden, zoals buiten spelen, huiswerk maken, computeren, met vrienden optrekken, enzovoort. Het lijkt er dan op dat masturberen voor je kind de enige manier is om zich prettig te voelen.

Als je bezorgd bent over het seksuele gedrag van je kind, kun je dit altijd bespreken bij je huisarts of de Jeugdgezondheidszorg. Of in gesprek gaan met een seksuoloog. Neem het ook serieus als je kind zelf vertelt dat hij of zij te veel met seks bezig is en dit een probleem vindt.

Meer over masturberen

Als je kind meer wil weten over hoe masturberen precies gaat, kun je hem of haar wijzen op het artikel ‘Met jezelf vrijen’ op Sense.info. Ook op Pubergids.nl van Rutgers kan je kind meer lezen over opwinding en klaarkomen.

Op seksueleopvoeding.info lees je meer over de seksuele ontwikkeling van je kind tussen 12 en 15 jaar.