Puber
Omgaan met geld mood picture

Omgaan met geld

Geld kun je natuurlijk maar één keer uitgeven. Je kind moet dus leren goed na te denken voor het iets koopt.

Erbij willen horen

In de puberteit wordt de mening van vrienden en klasgenoten steeds belangrijker. Jongeren doen graag dingen die hun vrienden ook doen. Reclame speelt hier handig op in. Probeer met je kind te bespreken waarom het iets zo graag wil hebben of doen. Het is natuurlijk prima zolang je kind het zelf kan én wil betalen. Maar als dat niet kan, zijn er misschien andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld wachten op de uitverkoop of een aanbieding. Het is ook slim om prijzen te vergelijken bij verschillende winkels en websites.
Het lijkt soms alsof anderen altijd meer geld hebben. Praat erover met je kind dat je soms dingen niet kunt kopen, die voor anderen normaal zijn. Die verschillen zijn er nu eenmaal altijd.

Eigen bankrekening en spaarrekening

Om je kind met geld te leren omgaan, kun je een bankrekening voor je kind openen. Een kinderbankrekening wordt als je kind 12 jaar is omgezet in een jongerenrekening. Je kunt er het zakgeld en kleedgeld op zetten. Vanaf ongeveer 12-13 jaar kan een kind meestal omgaan met kleedgeld. Dat is zeker goed om te leren als je kind wat ouder wordt.

Je kind leert veel van het bijhouden van wat het verdient met een bijbaantje en wat het krijgt aan zakgeld of kleedgeld. Dat helpt je kind ook om te leren sparen. Op scholieren.nibud.nl staan handige tips voor het maken van een begroting.

Een bankrekening is bedoeld om uitgaven van te betalen, een spaarrekening om te sparen. De meeste banken geven bij een jongerenrekening rente over het spaarbedrag. Bij veel banken kun je de rekening van je kind koppelen aan je eigen rekening. Zo houd je overzicht. Dit kan tot je kind 18 jaar is. Op een jongerenrekening kan je kind nog niet roodstaan, dit mag pas vanaf 18 jaar.

Zelf pinnen

Met een kinderrekening of jongerenrekening kan je kind al direct een pinpas gebruiken. Met een jongerenrekening kan je puber ook mobiel bankieren. Leer je kind veilig pinnen. Dit betekent:

  • Houd de pincode geheim
  • Bewaar de pincode nooit samen met de bankpas
  • Zorg dat niemand meekijkt bij pinnen
  • Laat je niet afleiden bij het pinnen
  • Leen je pincode en pinpas nooit aan anderen uit, ook niet aan vrienden en klasgenoten

Let op dat je kind niet wordt gebruikt als geld-ezel. Dan geeft een jongere tegen een beloning zijn of haar  pincode en pinpas af. Criminelen storten gestolen geld op de bankrekening van de jongere, wat er vervolgens door de crimineel weer wordt afgehaald. De crimineel blijft zo onzichtbaar, maar de jongere wordt het slachtoffer. Hij is medeplichtig aan criminele activiteiten en moet het gestolen geld terugbetalen. Je kunt dan ook in de toekomst niet meer zo makkelijk ergens een bankrekening openen.

Je leest meer over geld-ezels op scholieren.nibud.nl.

Zelf internetbankieren

Help je kind met het internetbankieren. Zorg dat het weet waar je op moet letten als je inlogt en hoe je op een veilige manier je saldo kan controleren en betalingen kan doen. Zorg dat je kind veilig internetbankiert:

  • Geef nooit inlogcodes en wachtwoorden aan anderen
  • Let goed op of het inloggen gaat zoals je gewend bent

Er zijn veel internetcriminelen, die de website van de bank namaken of e-mails versturen alsof ze door de bank gestuurd zijn. Zo proberen ze bij de rekening van mensen te komen om er geld vanaf te kunnen halen. Als ouder is het verstandig om de pincode, inloggegevens en wachtwoorden van je kind te kennen.

Vertel je kind dat het belangrijk is om op een vast moment het saldo te controleren. Hierdoor houdt je kind overzicht over alle inkomsten en uitgaven.

Online shoppen

Met een eigen bankrekening is het voor je kind makkelijk om zelf online aankopen te doen. Maak afspraken of je kind helemaal zelf mag beslissen wat het koopt. Of spreek je af dat je kind vanaf een bepaald bedrag met jou moet overleggen? Vertel ook hoe je kunt zien of een webwinkel betrouwbaar is en hoe online betaalmethoden werken. Vertel dat je bij achteraf betalen, bijvoorbeeld via Klarna, vaak boetes krijgt als je niet op tijd betaalt. Laat je kind zijn of haar bankrekening controleren na een aankoop: klopt het bedrag dat is afgeschreven? En is het geld teruggestort als je puber iets heeft teruggestuurd?

Is het geld op?

Is de bankrekening leeg? Dan is het advies om geen extra geld aan je kind te geven. Pubers hebben behoefte aan duidelijke regels en jij kunt je kind daarbij helpen. Het is belangrijk om te voorkomen dat je kind geld gaat lenen om mee te kunnen doen met de laatste trends.

Schulden voorkomen

Als je kind iets graag wil hebben, is het verleidelijk om online aankopen te doen met achteraf betalen of in termijnen. Vertel je puber dat het dan eigenlijk schulden heeft bij de webwinkel. Die kunnen steeds hoger worden als de webwinkel rente berekent of boetes geeft bij te laat betalen. Het is beter te wachten met een aankoop tot je er genoeg geld voor gespaard hebt.

Een telefoonabonnement heeft meestal een bepaald aantal belminuten en een hoeveelheid MB aan internet per maand. Gebruik je meer, dan zijn de kosten voor die minuten of MB behoorlijk hoog. Om die extra kosten te voorkomen, is het handig om een app op de smartphone te installeren, die waarschuwt als het bel- of internetgegoed bijna op is voor die maand.