Puber
Seksuele voorkeur mood picture

Seksuele voorkeur

In de puberteit voelen jongeren zich vaak voor het eerst seksueel aangetrokken tot iemand anders. Dat kan een jongen en/of een meisje zijn. We noemen dat ook wel seksuele oriëntatie.

Seksuele oriëntatie

In de puberteit voelen jongeren zich vaak voor het eerst seksueel of romantisch aangetrokken tot iemand anders. Veel kinderen voelen zich aangetrokken tot jongeren van het andere geslacht, dat noemen we heteroseksueel.
Er zijn jongens die op jongens vallen, dat noemen we homoseksueel. Een meisje dat op meisjes valt, noemen we lesbisch. Er zijn er ook jongeren die zich seksueel aangetrokken voelen tot zowel jongens als meisjes, dat noemen we biseksueel. Jongeren die zich aangetrokken voelen tot iemand waarbij jongen of meisje (gender) geen rol speelt noemen we panseksueel.

Experimenteren of niet

Je kind merkt misschien at hij of zij verliefd kan worden op iemand van hetzelfde geslacht of op jongens én meisjes. Dat betekent niet dat je kind daar ook direct iets mee wil doen. Ieder kind gaat hier anders mee om.
Veel jongeren laten het niet merken dat ze verliefd zijn. Andere jongeren experimenteren in deze periode juist met deze verliefdheid en seks. Sommige jongens vrijen dan ook met jongens en sommige meiden met meiden. Jongeren kunnen zo ontdekken dat ze homoseksueel, lesbisch of nog iets anders zijn. Sommige jongeren houden deze gevoelens liever voor zich.

‘Uit de kast komen’

Sommige jongeren laten voorzichtig merken dat zij homoseksueel, lesbisch of biseksueel zijn. Anderen komen er openlijk voor uit. Als iemand dit voor het eerst vertelt, noemen we dat ook wel ‘uit de kast komen’.
Als jouw kind vertelt dat hij of zij homoseksueel, lesbisch of biseksueel is, schrik je misschien of moet je even aan het idee wennen. Maar misschien had je al een vermoeden.
Voor kinderen kan het een grote stap zijn om hier open over te zijn. Vaak zijn ze bang voor de reacties van hun familie en vrienden. Ook als ze een goede reactie verwachten, kan het spannend voor ze zijn.
Beschouw het als een goed teken als je kind het je durft te vertellen. Het geeft aan dat je kind je vertrouwt.

Hoe reageer je op de seksuele voorkeur van je kind?

Als je kind je in vertrouwen heeft genomen over de eigen seksuele voorkeur, probeer dan zo positief mogelijk te reageren. Vertel je kind dat iedereen zichzelf mag zijn en dat je het fijn vindt dat je kind je erover vertelt.
Weet je niet goed wat je ervan moet vinden? Vind je het moeilijk dat het anders is dan je had verwacht? Of weet je niet genoeg van LHBTIQ+? Lees er dan eens over op Seksueleopvoeding.info en Iedereenisanders.nl.

Praten met andere LHBTIQ+-jongeren

Het kan voor je kind fijn zijn om met kinderen en jongeren te praten, die dezelfde gevoelens hebben. Met de Jong&Out-app van het COC kunnen LHBTIQ+-jongeren tot en met 18 jaar in een veilige online omgeving met elkaar praten over coming-out, liefde en gender. Er zijn duidelijke huisregels en moderators. Dat voorkomt nepaccounts en online pesten. Zo weet je dat veiligheid voorop staat en dat de privacy wordt beschermd.

Zorgen over homoseksueel kind

Misschien maak je je zorgen over het feit dat homo- of biseksualiteit niet overal in de maatschappij geaccepteerd wordt. In sommige kringen kan je kind bewust slecht behandeld worden. In sommige religieuze kringen wordt bijvoorbeeld gezegd dat ‘homoseksualiteit een ziekte is’, die ‘met therapie wel overgaat’, of dat ‘homo’s ervoor kiezen’. Het is allemaal niet waar; dat is wetenschappelijk bewezen. Mensen worden geboren met een bepaalde vorm van seksualiteit. Daar zijn psychologen, psychiaters en artsen het over eens.

Respect voor andere seksuele voorkeur

Als je kind heteroseksueel is, is het belangrijk dat hij of zij respect heeft voor anderen die lesbische, homoseksuele of biseksuele gevoelens hebben. Sommige jongeren vinden dit moeilijk. Meer informatie over LHBTIQ+ vinden zij op Sense.info en Iedereenisanders.nl.

Meer over seksuele voorkeur

Rutgers heeft een ‘Handreiking sekse, gender en seksuele diversiteit’ waarin de begrippen sekse, gender en seksuele diversiteit worden uitgelegd. Je krijgt informatie over LHBTIQ+ (lesbisch, homo, bi+, transgender, intersekse en queer).
Op Queerboeken.nl vind je een overzicht van boeken voor jongeren en jongvolwassenen waarin je ‘de wereld door de ogen van een ander bekijkt’.