Maakt je kind makkelijk vrienden? Kan je puber goed overleggen met anderen en houdt hij of zij zich aan afspraken? Dan heeft je kind sociale vaardigheden. Waarom zijn sociale vaardigheden belangrijk? Hoe merk je dat je kind sociaal onhandig is? En hoe help je je kind om sociale vaardigheden te ontwikkelen?
Wat zijn sociale vaardigheden?
Sociale vaardigheden gaat over hoe mensen op een goede manier met elkaar omgaan. Sociale vaardigheden zijn bijvoorbeeld:
- luisteren, overleggen en samenwerken;
- je mening geven, interesse tonen in een ander;
- je eigen gevoelens herkennen en verwerken;
- omgaan met kritiek;
- hulp vragen en anderen helpen;
- voor jezelf opkomen;
- nee zeggen als iemand je probeert over te halen;
- jezelf op een positieve manier presenteren;
- ruzies voorkomen en oplossen;
- je houden aan regels en afspraken;
- eerst denken, dan doen. En dat is voor pubers best moeilijk, omdat hun hersens nog in ontwikkeling zijn.
Waarom zijn sociale vaardigheden belangrijk?
Sociale vaardigheden zijn nodig om contact te leggen met anderen en een band op te bouwen. Kinderen die handig zijn in het omgaan met andere mensen worden vaak aardiger gevonden. Ze maken makkelijker vrienden, kunnen voor zichzelf opkomen en zijn ook minder vaak boos. Goede sociale vaardigheden geven je puber zelfvertrouwen.
In de puberteit worden sociale vaardigheden nog belangrijker dan op de basisschool. Je puber wordt steeds zelfstandiger en maakt zich los van jou als ouder.
Ook voor later is het belangrijk dat je kind goede sociale vaardigheden ontwikkelt. Als volwassene moet je kind bijvoorbeeld in een team kunnen werken. Een team wil samen een doel bereiken. Dat lukt alleen als je goed kunt samenwerken.
Hoe ontwikkelt je kind sociale vaardigheden?
Als je kind in allerlei situaties mensen ontmoet en dingen samen doet, ontwikkelt hij of zij sociale vaardigheden. De afgelopen jaren heeft je kind al geoefend met sociale vaardigheden thuis en op school. Onzekere pubers kun je helpen door samen situaties te bespreken en na te spelen. Pubers willen nog altijd graag weten hoe hun ouders ergens over denken.
Wat als je kind sociaal onhandig is?
Bij de meeste kinderen gaat het ontwikkelen van sociale vaardigheden heel natuurlijk, maar sommige kinderen hebben er moeite mee. Dat kan bijvoorbeeld als je puber erg gevoelig, verlegen of onzeker is.
Als je kind sociaal onhandig is, kan dat vervelend zijn. Misschien heeft je kind vaker ruzie met anderen of wordt hij of zij gepest. Je puber heeft misschien veel moeite om vrienden te maken en te houden. Een puber met minder sociale vaardigheden kan op school buiten de groep vallen en zich terugtrekken en eenzaam gaan voelen.
Voelt jouw puber zich vaak eenzaam? Op JouwGGD.nl vindt hij of zij tips en hulp.
Tips om de sociale vaardigheden van je kind beter te maken
- Moedig je kind aan om leeftijdgenoten te ontmoeten en samen met hen dingen te doen: sporten, gamen, shoppen, chillen.
- Vraag je puber naar zijn of haar mening: wat vindt hij of zij belangrijk, wat wil hij of zij? Oefen samen hoe je je mening aan een ander kunt laten weten.
- Geef het goede voorbeeld en laat zien hoe je met jezelf en anderen omgaat.
- Leer je kind inzicht krijgen in gevoelens van anderen en zich in anderen te verplaatsen.
- Praat over waarom je je in de ene situatie anders gedraagt dan in de andere. Tegen je oma praat je anders dan tegen je vrienden. Als je solliciteert naar een baantje, zorg je er bijvoorbeeld voor dat je er netjes uitziet en mensen aankijkt met wie je praat.
- Bespreek bij vervelende situaties welke invloed het gedrag van je kind op een ander heeft. Krijgt je kind zo wat hij of zij wil?
- Vraag je puber steeds naar zijn of haar ervaring. Zou hij of zij het de volgende keer precies weer zo doen? Hoe zou de ruzie voorkomen kunnen worden? Helpt dit om het fijn met elkaar te hebben? Je kind leert zo zichzelf beter kennen en wordt zich meer bewust van de behoeften en gevoelens van anderen.
Hulp nodig bij sociale vaardigheden ontwikkelen?
Vindt je kind het maken van nieuwe contacten erg lastig? Komt hij of zij niet genoeg voor zichzelf op? Is je kind ‘sociaal onhandig’? Dan kan het goed zijn om hem of haar een cursus te laten volgen. Bijvoorbeeld een training in sociale vaardigheden, een assertiviteitstraining of een weerbaarheidscursus. Vraag hiernaar bij de mentor of docent van je kind, de Jeugdgezondheidszorg of huisarts.