Puber
Sport mood picture

Sport

Sporten en bewegen is heel gezond voor je kind. Het is goed voor de spieren en voor de conditie. Door te sporten en/of te bewegen, maak je hormonen aan die zorgen dat je vrolijker wordt. Artsen denken zelfs dat bewegen helpt om uit een depressie te komen.
Door sporten krijg je ook soms leuke sociale contacten.
Je kind heeft natuurlijk gymles op school maar kan ook op een sportvereniging. En er zijn meer manieren voor je kind om genoeg te bewegen.
Je wilt natuurlijk ook dat je kind veilig kan sporten, met zo min mogelijk kans op ongelukken en blessures.

Welke sport past bij jouw kind

Sommige pubers vinden sport leuk. Ze houden van het spel en van wedstrijden. Ze willen graag ergens goed in zijn.
Laat je kind zelf een sport uitkiezen. Als je iets doet wat bij je past, houd je het ook vol.
Wil je kind bijvoorbeeld binnen of buiten sporten, met een team of liever een individuele sport doen?  Sommige sporten kun je in je eigen tijd doen, zoals skaten, skateboarden of hardlopen. Voor andere sporten kun je naar een club of vereniging. Vaak mag je kind daar een of meer keer proberen of het de sport leuk vindt. Laat bij de keuze plezier voorop staan.
Sommige pubers willen liever niet sporten. Als het bijvoorbeeld wel eens andere mensen wil leren kennen, is dat misschien toch een reden om een teamsport te gaan doen.
Houdt je puber niet zo van sporten, maar wel van even tijd voor zichzelf? Misschien kun je dan goede wandelschoenen voor hem of haar kopen.
Probeer samen uit te zoeken waar je kind zich goed bij voelt. Zo help je je kind het beste om in beweging te komen.

Rol ouders bij sporten

Sporten voor kinderen moet vooral voor het plezier zijn. Of je kind nu fanatiek is of niet, of hij of zij nu op hoog niveau sport of niet, houd in de gaten of het nog leuk is voor je kind. Natuurlijk ben je (ook) enthousiast als er iets bereikt of gewonnen is, maar geef vooral complimenten voor zijn of haar inzet. Dat is goed voor het zelfvertrouwen van je kind.

Sportvereniging

Sporten is niet alleen goed voor de conditie van je kind, maar ook voor het leggen van sociale contacten. Dat kan als je lid wordt van een sportvereniging. Daarnaast organiseren veel buurthuizen en scholen sportactiviteiten. Verder doen veel jongeren aan fitness of bijvoorbeeld streetdance bij een sport- of een dansschool.
Als je kind lid wordt van een sportvereniging kost dit natuurlijk geld en zit je waarschijnlijk vast aan een periode. Dit is bij elke sportvereniging anders, dus vraag hiernaar. Probeer je kind ook uit te leggen dat het dus niet zomaar van sport kan wisselen.

In het filmpje hieronder zie je wat jongeren belangrijk vinden bij het sporten. Wat is de motivatie voor jongeren om te blijven sporten? In deze video vertellen jongeren hun ervaring.
Bron: Alles over Sport

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/Yh8KRAOc0h4?rel=0 om hem alsnog te bekijken.

Veilig sporten

Goede begeleiding bij het sporten is belangrijk. Bij een groepssport is die begeleiding er meestal wel, maar ook bij bijvoorbeeld fitness is dit belangrijk.
Als je kind hockey, voetbal of een andere sport doet waarbij je een klap kunt oplopen, is het belangrijk om goede bescherming en de juiste kleding te kopen. Koop altijd spullen in de juiste maat. In de winkel kunnen ze meer vertellen over kleding, schoenen en bescherming. Let bij tweedehands spullen op dat spullen nog heel zijn.

Blessures

Een blessure kan op jonge leeftijd blijvende schade geven. Als je kind een blessure heeft, heeft het vaak ook een zwelling. Eerst moet de zwelling gekoeld worden, daarna moet er een drukverband op en is het belangrijk dat je kind rust neemt. Als de zwelling niet afneemt, kun je het best met je kind naar de huisarts gaan.
Lees op Allesoversport.nl meer over veelvoorkomende sportblessures bij kinderen.

Subsidie

Sporten kost geld, maar niet iedereen heeft dat geld. Gemeenten helpen vaak ouders als de sport te duur is en zij het niet kunnen betalen. Kijk op de website van de gemeente of neem contact op. Kijk op Jeugdfondssportencultuur.nl en Leergeld.nl of je hulp kunt krijgen in jouw gemeente.

Aangepast sporten

Het kan zijn dat je kind door een beperking niet mee kan doen aan bepaalde sporten. Je kunt met je huisarts of een revalidatieteam bespreken wat er wel kan. Kijk ook eens op Unieksporten.nl voor aangepast sporten bij jou in de buurt.