Puber
Verdriet mood picture

Verdriet

Elke puber heeft wel eens verdriet. Onder invloed van hormonen zijn de emoties van pubers soms nogal heftig.

Waarom is je kind verdrietig?

Je kind kan liefdesverdriet hebben, of verdrietig zijn omdat er iemand is overleden in jullie omgeving. Afgezien van duidelijke oorzaken is het voor ouders niet altijd gemakkelijk om achter de reden van het verdriet te komen.

Praten over verdriet

Pubers voelen zich gesteund als ze hun verhaal kwijt kunnen bij hun ouders. Als het grootste verdriet eenmaal geweken is, kun je op de volgende manier een gesprek aangaan.

  • Begin het gesprek door het gevoel van je kind te benoemen: ‘Jij was daarnet heel verdrietig.’
  • Voeg er dan een zin aan toe waarin je de mogelijke reden van de verdrietige bui benoemt. Doe dat niet in een vraag, maar stellend: ‘Je vindt het naar dat Lisa zomaar zonder jou wegfietste van school. Je bent bang dat ze liever met andere meisjes vriendin is.’
  • De kans is groot dat je puber dan wel reageert en je vertelt wat er aan de hand is.
  • Als je puber begint te vertellen, luister dan vooral naar het verhaal en steun je kind door begrip te tonen.Boosheid, stemmingswisselingen en somberheid horen allemaal bij de puberteit. Het kan soms best lastig zijn om om te gaan met de gevoelens van je puber. In dit filmpje legt presentatrice Fiona uit wat jij als ouder kunt doen en delen twee pubers hun ervaringen:

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube-nocookie.com/embed/IZvXzc7Cx0k?rel=0 om hem alsnog te bekijken.