Puber
Waterpijp mood picture

Waterpijp

De waterpijp komt oorspronkelijk uit India en is heel populair in het Midden-Oosten. Ook in Nederland wordt de waterpijp steeds vaker gebruikt, vooral onder jongeren.

Speciale tabak

Voor de waterpijp wordt meestal speciale pijptabak met fruitsmaak gebruikt, bijvoorbeeld appeltabak. Sommige mensen roken ook wiet of hasj met de waterpijp. Een gloeiend houtskooltje zorgt ervoor dat de tabak gaat branden. De rook inhaleer je vervolgens door een slang via een waterreservoir.

Waterpijp roken onschuldig?

Veel jongeren denken dat waterpijp roken onschuldig is. Het smaakt zoetig en de rook prikkelt niet zo erg in je keel en longen doordat het vermengd is met waterdamp. Dat betekent alleen niet dat het water ook de rook filtert of schoonmaakt.Onderzoek wijst uit dat naast de giftige en verslavende stof nicotine, kankerverwekkende stoffen als teer en nitrosamine vrijkomen. Er komen ook zware metalen (chroom, lood) vrij, die ontstaan door verbranding van de kooltjes waarmee de waterpijp wordt verhit

Schadelijker dan roken?

Het roken van een waterpijp is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, minstens even schadelijk als het roken van sigaretten. Mogelijk is het zelfs schadelijker. Tijdens het roken van een waterpijp krijgen rokers meer schadelijke stoffen binnen dan tijdens het roken van een sigaret. Rokers van een waterpijp inhaleren namelijk dieper en nemen meer trekjes (in vergelijking met een sigaret). Vanwege de langere duur van een waterpijp rooksessie wordt er vaker geïnhaleerd dan bij het roken van een sigaret.

Risico’s voor de gezondheid

Waterpijp roken levert verder ook vrijwel dezelfde risico’s op als het roken van sigaretten of shag. De hoeveelheid koolmonoxide die vrijkomt is bij een waterpijpsessie echter veel hoger waardoor er koolmonoxidevergiftiging kan optreden, dit leidt tot klachten als hoofdpijn, duizeligheid, concentratiestoornissen en flauwvallen die vaak al snel optreden na gebruik.Als je kind waterpijp rookt samen met anderen, verhoogt dit bovendien het risico op infectieziekten als herpes (koortslip), hepatitis en tuberculose.

Vanwege deze gezondheidsgevaren is het voor kinderen onder de 18 jaar verboden om waterpijptabak te kopen.

Verslaafd?

Het roken van een waterpijp is, indien er nicotine inzit, even verslavend als het roken van sigaretten. Je kind kan verslaafd raken aan waterpijp roken. Het is dus beter om te stoppen.

  • Je kind kan het best een dag uitkiezen om te gaan stoppen.
  • In een keer stoppen werkt vaak beter dan alleen minderen.
  • Soms is het handig om samen met een vriend of vriendin te stoppen, zodat je elkaar kunt motiveren.
  • Het is ook beter om alles weg te doen: de waterpijp, de kooltjes en de tabak.
  • Laat je kind iedereen vertellen dat het gestopt is.
  • Een verleiding weerstaan is moeilijk. Leg je kind uit dat je bijvoorbeeld beter niet naar een feestje kunt gaan als je van tevoren weet dat ze daar waterpijp gaan roken.
  • Blijf positief en geloof dat je kind het kan.
  • Afleiding kan goed werken. Laat je kind dus veel andere leuke dingen doen.
  • Beloon je kind, bijvoorbeeld een maand na het stoppen.