Puber
Zelfstandig op vakantie mood picture

Zelfstandig op vakantie

Is je kind oud en wijs genoeg om alleen op vakantie te gaan, voorbereid te zijn op alles en zich goed te gedragen? Dat kun je van tevoren wel inschatten, maar nooit zeker weten. Daarom is het belangrijk dat je je kind kunt vertrouwen, het helpt met de voorbereiding en een paar goede afspraken maakt.

Afspraken maken

Pubers die met hun ouders duidelijke afspraken hebben gemaakt, gedragen zich op vakantie verantwoordelijker dan jongeren die dat niet hebben gedaan.

  • Bespreek hoe je kind denkt over drinken, stappen en seks.
  • Vertel ook wat jij ervan vindt zonder je mening op te dringen.
  • Zoek samen naar een middenweg en maak afspraken. ‘Maximaal drie glazen alcohol’ is duidelijker dan ‘Zul je uitkijken met drank?’
  • Je kunt het niet controleren, maar pubers voelen zich niet prettig als ze zich niet aan die afspraak houden.

Proefvakantie

Je kind kan misschien eerst eens een weekend binnen Nederland alleen vakantie vieren met een of meer vrienden. Een andere mogelijkheid is dat je je zoon of dochter met vrienden laat kamperen terwijl de rest van het gezin verderop op dezelfde camping staat of ergens in de buurt bivakkeert. Zo wordt je kind zelfstandig.

Na de proefvakantie kun je bespreken hoe het is gegaan. Wat was leuk en wat niet? Heeft je kind nieuwe vrienden gemaakt en hoe was dat? Misschien komt dan ook een onderwerp als groepsdruk ter sprake. Dat biedt jou een mooie gelegenheid om daarover te praten, maar geef je kind wel vertrouwen.

Jongerentoer

Vroeger gingen veel pubers met vrienden op Tienertoer. Ze reisden dan met de trein door heel Nederland. Na jaren afwezigheid kwam de tienertoer in 2012 terug. Nu onder de naam Jongerentoer en alleen tijdens actieperiodes verkrijgbaar. Kijk op NS.nl voor meer informatie. Daarnaast hebben sommige winkels af en toe een actie met goedkopere treinkaartjes.

Een dagje treinen met vrienden is voor veel jongeren een heerlijk uitstapje. Maak wel afspraken over wat wel en niet mag en hoe laat je kind thuis moet zijn. Het is ook verstandig van tevoren kennis te maken met de vrienden waar je kind mee op stap gaat.

Geld

In een groepje ontstaat sneller ruzie over geld als er geen duidelijke afspraken zijn. Betaalt iedereen alles zelf of maken ze een pot? Wat wordt er uit de pot betaald? Het is beter om alleen de algemene boodschappen uit de pot te betalen. Ze merken dan in hun eigen portemonnee wat drank kost en hoe snel ze hun vakantiebudget erdoor jagen.

Leer de buren kennen

Als jongeren met vrienden op vakantie gaan, is het een goed idee om zich even voor te stellen aan volwassenen op hun vakantieadres. Denk bijvoorbeeld aan camping- of hotelpersoneel, of mensen die bij hen in de buurt kamperen. Als er dan iets aan de hand is, kunnen ze ergens aankloppen voor hulp. Bovendien zullen ze zich in de buurt van bekende volwassenen minder snel misdragen.

Samen inpakken

Jongeren vinden het gênant als ouders vragen of ze gaan vrijen met een vakantieliefde. Als je samen met je kind een lijst maakt van wat er allemaal mee moet, kun je dit gemakkelijker bespreken. Condooms horen er gewoon bij, net als zonnebrandmiddel, antimuggenspray en pillen tegen diarree. Weet je kind hoe je een condoom goed en veilig gebruikt?

Leuke dingen doen

Jongeren drinken minder als ze genoeg leuke dingen te doen hebben. Laat ze daarom allerlei sportmateriaal meenemen: een surfboard, badmintonrackets en een strandbal of voetbal. Ook een vakantiecursus kan heel leuk zijn. Daar leren ze bovendien andere jonge mensen kennen.

Altijd met z’n drieën uit

Leg je kind uit dat het slim is om ervoor te zorgen dat je altijd met z’n drieën bent als je uitgaat, of je nu bijvoorbeeld naar de disco gaat, een kanotocht maakt of naar het strand gaat. Als je met z’n drieën bent en er gebeurt iets, kan de een bij het slachtoffer blijven terwijl de ander hulp haalt. Bijna alle tieners zien het nut in van deze praktische tip.

Waardevolle spullen

Waar laten ze hun telefoon, paspoort en andere belangrijke zaken als ze gaan zwemmen of stappen? Denk even vooraf met hen mee.

Feiten over alcohol

Jongeren drinken vaak te veel als ze op vakantie zijn zonder hun ouders. Soms gebruiken ze ook drugs. Drank- en drugsgebruik kan volgens Alcoholinfo.nl erg schadelijk zijn.

  • Je kunt van tevoren met je kind praten over de risico’s van drank en drugs.
  • Maak ook duidelijke afspraken, bijvoorbeeld dat je kind geen drugs gebruikt.
  • Watdrinkjij.nl geeft jongeren informatie over alcohol. Laat je kind ook eens op die website kijken.
  • Bedenk dat jongeren onder invloed van alcohol vaak eerder (onveilige) seks hebben. Bijna de helft vrijt onveilig in de vakantie!

Duidelijk zijn over grenzen

Pubers vinden het niet makkelijk om tegen vrienden te zeggen dat hun grens is bereikt. Thuis kun je er vooraf over praten: wat doet je zoon als iemand een spelletje voorstelt waar hij geen zin in heeft? Welke argumenten kan je dochter gebruiken?

Vertrouw je puber

Vertel met nadruk dat je je kind vertrouwt. Kinderen voelen zich dan serieus genomen en zullen je vertrouwen niet graag beschamen.