Zwanger
Depressief tijdens zwangerschap mood picture

Depressief tijdens zwangerschap

Veel vrouwen denken dat ze blij moeten zijn als ze zwanger zijn. Maar je kunt je heel somber voelen tijdens de zwangerschap. Hoe weet je of je een depressie tijdens de zwangerschap hebt? Dit noemen we ook wel een prenatale depressie.

Ben je normaal somber of depressief?

Het is van buitenaf moeilijk om het verschil te zien tussen somber zijn en een depressie hebben. Je rot voelen en huilerig zijn hoort soms gewoon bij het leven. Meestal kun je deze gevoelens aan als je goed naar jezelf luistert en op jezelf let. Je ziet vaak nog wel een lichtpuntje. Je kunt jezelf wel op andere gedachten brengen of laten troosten.

Bij een depressie kan het somber zijn weken tot maanden blijven. Als je gewoon somber bent kun je nog zien dat er ergere dingen zijn, maar bij een depressie vaak niet meer. Mensen die depressief zijn, kunnen het gevoel hebben dat het leven niet meer de moeite waard is.

Wat merk je van een depressie tijdens de zwangerschap?

Een depressie tijdens de zwangerschap noemen we ook wel: prenatale depressie. Een prenatale depressie kan ontstaan door hormonale veranderingen. Of door alle veranderingen, die in korte tijd in je leven gebeuren.
De kenmerken van een depressie bij zwangere vrouwen kunnen heel verschillend zijn. Somber zijn en nergens zin in hebben is het meest opvallend. Dat geldt voor alle depressies, zoals je op Thuisarts.nl kunt lezen. Als je zwanger bent, zijn er nog wat speciale kenmerken:

  • je kunt niet genieten van je zwangerschap;
  • je maakt je zorgen of je wel een goede moeder zult zijn;
  • je vraagt je af of je het kind eigenlijk wel wil;
  • je lichaam kan vreemd aanvoelen, alsof het niet meer van jou is;
  • geen band voelen met je baby.

Je kunt hier heel onrustig en bang van worden.

Wat kun je doen als je een prenatale depressie hebt?

Bij een depressie is het belangrijk om hulp te zoeken. Soms kan iemand die depressief is dit niet goed zelf. Ook omdat het onderwerp taboe lijkt. Veel vrouwen praten niet over deze gevoelens. Dat maakt het alleen maar eenzamer en erger.

Vertel je partner, als je die hebt, en andere mensen in je omgeving hoe je je voelt. Ook en juist als je je schaamt, is het heel belangrijk dat je het kunt delen.
En vraag hulp bij je huisarts of verloskundige. Zij kunnen je ook doorsturen naar een speciale zorgverlener.

Je kunt ook een huisbezoek aanvragen van de jeugdgezondheidszorg. De jeugdverpleegkundige kan je ook al tijdens de zwangerschap ondersteunen en samen met jou kijken wat nodig is.

Welke behandelingen zijn er voor een prenatale depressie?

Vraag advies aan je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Soms helpt rust en een paar gesprekken, soms krijg je aanvullingen op de voeding. Alleen als het echt nodig is, zal de arts beginnen over antidepressiva.

Steun is belangrijk, want een depressie kan na de bevalling blijven. Een depressie na de bevalling noemen we een post-partumdepressie.

Verder lezen en luisteren bij depressie tijdens zwangerschap

  • Deverloskundige.nl – over psychische klachten tijdens en na de zwangerschap
  • Thuisarts.nl– als je denkt over medicijnen tegen angst en depressie tijdens zwangerschap
  • Zwarte Muisjes– podcast met vrouwen aan het woord, die rond hun zwangerschap depressief en angstig werden, in een psychose raakten of PTSS kregen. Met uitleg van deskundigen
  • Waar is de Roze Wolk?– download de brochure