Zwanger
Kinderwens mood picture

Kinderwens

Wil je graag zwanger worden? Je kunt dan het best vrijen rond je vruchtbare dagen. En als je gezond leeft, vergroot je ook de kans om zwanger te worden.

Snel zwanger worden

Het komt niet vaak voor dat vrouwen meteen zwanger worden. Van alle stellen die regelmatig vrijen zonder voorbehoedsmiddelen zoals pil, condoom of spiraaltje, is 70 procent binnen zes maanden zwanger, 80 procent binnen een jaar en 90 procent binnen twee jaar. Het is dus heel normaal als het even duurt voordat je zwanger raakt nadat je bent gestopt met voorbehoedsmiddelen.
Om snel zwanger te worden is het handig om te weten wanneer je eisprong is en wanneer je het best kunt vrijen. Lees hier over op Thuisarts.nl en Strakszwangerworden.nl.

Voorbereiding op zwanger worden

ZwangerWijzer kan je helpen bij de voorbereiding van je zwangerschap. Vul de vragenlijst in en bekijk in ongeveer 15 minuten of er risico’s zijn voor jou, je partner of je baby. Je krijgt direct informatie en advies. Aan het einde van de vragenlijst krijg je een overzicht van alle antwoorden.
De antwoorden kun je meenemen naar het ‘kinderwensspreekuur’. Hiermee bedoelen we een gesprek met de verloskundige of de huisarts over een goede voorbereiding op je zwangerschap. Het gaat dan bijvoorbeeld over (erfelijke) ziektes in je familie, inentingen, eerdere zwangerschappen, medicijnen, voeding, je werk, sporten en of je rodehond hebt gehad of ertegen gevaccineerd bent. Als de verloskundige of huisarts denkt dat er risico’s zijn, kan deze je op tijd verwijzen.

In dit gesprek kun je al je vragen kwijt. Je kunt alleen gaan of met je partner of met iemand anders. Kijk op DeVerloskundige.nl voor een verloskundige bij jou in de buurt. Ook als je al een tijdje zwanger probeert te worden en het lukt niet, kun je naar de verloskundige of huisarts gaan.

Kijk het filmpje ‘Kinderwensspreekuur van Groter Worden:

De youtube video wordt niet getoond omdat de cookies niet zijn geaccepteerd. Ga naar https://www.youtube.com/embed/wgd5NP4ZcmA?si=tcxiwbbt2-mwTO86 om hem alsnog te bekijken.

Foliumzuur en vitamine D

Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden is het belangrijk om 1 tablet foliumzuur per dag te slikken. Foliumzuur slikken verkleint de kans dat je kind wordt geboren met een ernstige aandoening, zoals een open ruggetje of een open schedel.
Slik ook 10 microgram vitamine D per dag. Je kunt ook kiezen voor een multivitamine speciaal voor zwangere vrouwen.

Gezond zwanger worden

Het advies is om te stoppen met roken, alcohol en drugs voordat jullie proberen om zwanger te worden. Daardoor word je makkelijker om zwanger te raken. Ook de leefstijl van de toekomstige vader (of zaaddonor) heeft invloed.
Ook gezond en afwisselend eten , een gezond gewicht en bewegen is belangrijk. Net als zorgen dat je niet te veel stress hebt.

Door gezond te leven word je makkelijker zwanger, maar het is ook belangrijk voor de gezondheid van je toekomstige kind. Je kunt namelijk al zwanger zijn zonder dat je het weet. Ook daarom is het ook goed om nu al rekening te houden met wat je beter wel en niet kunt eten.

Medicijnen en zwanger worden

Sommige medicijnen kun je beter niet gebruiken als je zwanger wilt worden.
Van sommige medicijnen word je minder vruchtbaar, waardoor je minder makkelijk zwanger kunt raken. Andere medicijnen kunnen slecht zijn voor de gezondheid van je baby. Je dokter of apotheker kan je dat precies vertellen.

Na een jaar nog niet zwanger

Als je na een jaar nog niet zwanger bent, maak dan een afspraak met je huisarts of een verloskundige. Als de huisarts of verloskundige geen oorzaak vindt, zal hij of zij je verwijzen naar een gynaecoloog. Lees hier meer over op Thuisarts.nl.