Zwanger
Miskraam mood picture

Miskraam

Als je zwanger bent, kijk je uit naar de komst van je kind. Als je dan een miskraam krijgt, kan dat heel verdrietig zijn. Wat gebeurt er als je een miskraam krijgt en hoe ga je om met je emoties?

Wat is een miskraam?

Als er iets mis is met het vruchtje, bijvoorbeeld als het niet meer leeft, stoot je lichaam het af. Als dit gebeurt voor de zestiende week van de zwangerschap wordt het een miskraam genoemd. De kans op een miskraam is het grootst in de eerste twaalf weken.
Na de zestiende week is de kans dat het misgaat veel kleiner. Als het dan toch nog misgaat, wordt dit een doodgeboorte genoemd.

Wat zijn voortekenen van een miskraam?

De voortekenen van een miskraam kunnen per vrouw verschillen. Je kunt zeurende pijn krijgen of wat bloed verliezen. Dit hoeft niet te betekenen dat je een miskraam krijgt. Deze klachten komen ook voor bij vrouwen van wie de zwangerschap goed verloopt. Soms heb je geen klachten en krijg je toch een miskraam.

Wat kun je doen als je een miskraam krijgt?

Neem bij bloedverlies direct contact op met je verloskundige of arts. Zij zal met je doornemen wat er kan gebeuren, je informatie geven en begeleiden waar nodig en mogelijk.
Je kunt proberen het vruchtje op te vangen. Dit kan helpen bij het afscheid en de emotionele verwerking van het verlies. Een arts kan controleren of alles uitgestoten is.
Wanneer dit niet zo is, heb je misschien nog een curettage nodig.
Dat is een operatie waarbij je baarmoeder wordt ‘schoongemaakt’. Dit gebeurt onder narcose of onder verdoving met een ruggenprik.

Wachten op de miskraam of niet?

Soms stelt de verloskundige of arts al eerder vast dat er iets mis is met het vruchtje. Bijvoorbeeld als het hartje niet meer klopt. Meestal wordt geadviseerd om te wachten op de natuurlijke miskraam. Omdat dit de natuurlijke weg is, is het soms ook iets makkelijker om te verwerken. Het ging tenslotte niet goed met het vruchtje en het lichaam heeft het zelf afgestoten.
Als de miskraam niet vanzelf komt, bespreek je met de arts of de verloskundige wat je kunt en wilt doen: afwachten, medicijnen gebruiken of het vruchtje laten weghalen.
Je kunt voor het maken van een keuze ook gebruikmaken van de keuzehulp Kiezen bij een miskraam.

Wat is de oorzaak van een miskraam?

De reden van een of meer miskramen is helaas vaak niet duidelijk.
Heb je twee of meer miskramen gehad? Ga dan naar je huisarts.

Vaak wordt de oorzaak niet duidelijk. Soms is de oorzaak een afwijking in jouw of je partners  chromosomen, een afwijking in je bloedstolling of een afwijking aan de vorm van de baarmoeder. Als een van deze risico’s wordt gevonden, kun je verwezen worden voor verder onderzoek.

Meer informatie over herhaalde miskramen vind je op ZwangerWijzer.

Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Bij een op de honderd zwangerschappen ontstaat een zwangerschap buiten de baarmoeder. Dan is de bevruchte eicel niet in de baarmoeder terecht gekomen, maar is blijven steken in de eileider. Dit vruchtje kan niet uitgroeien tot een baby en kan ook niet verplaatst worden naar de baarmoeder. Je wordt verwezen naar de gynaecoloog.

Lees meer over een zwangerschap buiten de baarmoeder op Thuisarts.nl.

Hoe kun je omgaan met emoties na een miskraam?

Een miskraam maakt plotseling een einde aan al je plannen en fantasieën voor de toekomst. Ook vraag je je misschien af waarom het mis ging.
Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg kan zijn geweest.
Ondanks dit denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe begrijpelijk ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.

De volgende tips kunnen helpen:

  • Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat is ook oké. Niks is gek.
  • Doe wat goed voelt voor jou, op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Steek af en toe een kaarsje aan. Of doe iets heel anders, iets wat bij jou of bij jullie past.
  • Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven, bijvoorbeeld de groep ‘Miskraam Mama’s’.
  • Praat erover. Misschien met je partner, een vriendin, zus of buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij je verloskundige of arts.
  • Vertel erover aan je kind of je kinderen, als je die hebt. Er zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken die je met jonge kinderen kunt lezen zoals deze op Miskraambegeleiding.nl.
  • Als je een partner hebt, weet dan dat hij of zij het verlies vast weer anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is fijn als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.

Het is moeilijk te zeggen hoe lang het verdriet kan duren. Iedereen beleeft het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt.
Merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp.

Meer informatie en steun na een miskraam