Zwanger
Vader worden mood picture

Vader worden

Je partner is zwanger en jij wordt vader. Dan is het goed om te weten hoe je je kunt voorbereiden op de komst van jullie kind.

Lijstjes maken

Maak een lijstje van zaken die geregeld moeten worden. Zo weet je zeker dat je niets vergeet. Het werken met lijstjes biedt structuur bij de voorbereiding op de komst van de baby.

Praktische voorbereidingen

Je kunt veel doen om de komst van jullie baby goed voor te bereiden. Bekijk bijvoorbeeld vast de kortste route naar het ziekenhuis. Koop samen de spullen voor de babyuitzet en maak de babykamer klaar. Vergeet ook niet om samen aan de zakelijke kant te denken. Bijvoorbeeld aan het erkennen van het kind (als jullie niet getrouwd zijn). Maar ook aan het kraamverlof, ouderschapsverlof en de geboorteaangifte.

Taakverdeling

Het is goed om alvast na te denken over de toekomstige taakverdeling. Wie zorgt wanneer voor jullie kind en hoe kunnen jullie het beste samenwerken? Het is belangrijk dat jullie er straks als één team zijn voor jullie kind. Wil je hier meer over lezen of hebben jullie hulp nodig? Op de website Hsleiden.nl kun je meer lezen over programma Het Ouderteam. Dit wordt op steeds meer plekken aangeboden en richt zich onder andere op het verbeteren van de samenwerking tussen ouders. Op Babywerk.nl kun je curcussen en workshops vinden waar aanstaande ouders zich samen voorbereiden op bevalling en ouderschap.
Kijk ook eens goed hoe je er op dit moment financieel voorstaat en wat een andere werk-zorgverdeling betekent voor jullie financiële situatie. De werkzorgberekenaar van NIBUD.nl helpt om in kaart te brengen welke verhouding qua uren werk het meest gunstig zijn op financieel gebied.

Financiële tegemoetkomingen

Als ouder maak je vaak veel kosten voor je kind. Daarom zijn er verschillende regelingen, zoals de kinderbijslag. Maar er zijn meer tegemoetkomingen, zoals het kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag en de pleegvergoeding. Op de website van het Nibud lees je meer over het kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag en de pleegvergoeding.

Ondersteunen partner

Als toekomstige vader kun je je partner op verschillende manieren ondersteunen. Vraag je partner of ze het prettig vindt dat je meegaat naar het bezoek aan de verloskundige, bijvoorbeeld bij de 12- en 20-weken echo. Het ziekenhuis organiseert thema-avonden, bijvoorbeeld over borstvoeding en sommige vrouwen gaan naar zwangerschapsgym. Ook dan is het fijn als je samen kunt gaan.

Betrokken als vader

Vaders voelen zich niet altijd gehoord/gezien door de omgeving en professionals. Het is vaak allemaal erg gericht op degene die zwanger is. Geef daarom duidelijk aan hoe je als vader betrokken wilt zijn tijdens de zwangerschap, bevalling en het opgroeien van je kind. Dit is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor de relatie met je partner en de band met je kind.

Emotionele veranderingen

Vaders maken net als moeders emotioneel en hormonaal veranderingen door rond de komst van een kind. Wennen aan het vaderschap kan wel twee jaar duren. Het kan helpen hier als (aanstaand) vader meer bewust ruimte voor te maken.

Vragen over vaderschap

Op het internet vind je veel informatie als het gaat om vragen die je hebt met betrekking tot het vaderschap. Let erop dat niet alles wat je leest betrouwbaar is. De verschillende verhalen kunnen je ook onzekerder maken. Kijk vooral naar jouw eigen situatie. Het is heel nuttig om er met vrienden en familie over te praten en ervaringen uit te wisselen. Vraag hoe zij toeleven, of destijds toeleefden, naar het vaderschap. Als je vragen hebt over de zwangerschap zelf, zoek dan contact met een professional. Bijvoorbeeld de huisarts of de verloskundige.