Zwanger
Veilig zwanger mood picture

Veilig zwanger

Je wilt dat de baby in je buik zich zo goed mogelijk ontwikkelt. Dan is het belangrijk om je baby veilig te houden. Sommige medicijnen, röntgenstraling, gevaarlijke stoffen en bepaalde infecties kunnen schadelijk zijn voor de baby in je buik.

Medicijnen tijdens zwangerschap

Als je huisarts je medicijnen voorschrijft, vertel dan altijd dat je (misschien) zwanger bent.
Bij de apotheek kun je een lijst vragen van de medicijnen die je gebruikt en die meenemen naar de verloskundige. Soms kan het nodig zijn om je medicijnen aan te passen. Lees meer over medicijnen tijdens de zwangerschap op Deverloskundige.nl.

Je kunt ook op Lareb.nl de naam van een geneesmiddel invoeren en lezen of het tijdens de zwangerschap gebruikt mag worden.

Tandarts en zwanger

Blijf je gebit goed verzorgen. Als je zwanger bent heb je iets meer kans op bloedend tandvlees.

Ga tijdens je zwangerschap gewoon naar de tandarts, en vertel je tandarts dat je zwanger bent. Je tandarts zal de eerste drie maanden van je zwangerschap liever geen röntgenfoto’s maken. De meeste behandelingen van de tandarts kunnen worden gedaan tijdens de zwangerschap. Je tandarts kan hier meer over vertellen

Infecties en zwanger

Sommige infecties die jij kunt krijgen, kunnen invloed hebben op je ongeboren kind. Niet alle infecties zijn te voorkomen en niet alle infecties zijn gevaarlijk. Een verkoudheid kan bijvoorbeeld geen kwaad. Maar tegen infecties, die je via voeding, besmette aarde of kattenpoep op kunt lopen, zoals listeriose en toxoplasmose, kun je wel iets doen.

Kinderziektes als rodehond, mazelen en waterpokken kunnen gevaarlijk zijn voor je ongeboren kind. Als je niet zeker weet of je hiertegen gevaccineerd bent of als je vragen hebt, praat dan met je huisarts.

Uitgebreide informatie over zwangerschap en infecties lees je in deze folder van het RIVM.

Gevaarlijke stoffen in de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om uit de buurt te blijven van gevaarlijke stoffen als (verf met) terpentine, bestrijdingsmiddelen voor ongedierte en andere chemische stoffen.

Je kunt je haar wel verven, maar de kleur kan anders worden dan je gewend bent. Probeer zo min mogelijk chemische middelen te gebruiken.
Verder is het belangrijk om je woonruimte regelmatig te ventileren, door ramen of ventilatieroosters open te zetten.

Op Waarzitwatin.nl lees je met welke producten je nu voorzichtig moet zijn.

Straling tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, is het gevaarlijk voor je kind om aan straling te worden blootgesteld, zeker vroeg in de zwangerschap. Kom je tijdens je werk in contact komt met deze straling, bijvoorbeeld als je in een ziekenhuis werkt?  Dan moet je daar goed tegen beschermd worden. Hier zijn richtlijnen voor waar je werkgever zich aan moet houden.

Heb je een CT-scan, MRI of röntgenfoto nodig tijdens je zwangerschap? Op Thuisarts.nl lees je hier alles over.

Risico’s op werk tijdens zwangerschap

Je werkomstandigheden kunnen van invloed zijn op je eigen gezondheid of op de gezondheid van je ongeboren kind. Op FNV.nl lees je welke risico’s er op het werk kunnen zijn en wat je daartegen kunt doen.
Lees op Rijksoverheid.nl meer over je rechten tijdens en na je zwangerschap.

Zon en zwanger

Als er warme dagen worden verwacht of als je met vakantie naar een warm land gaat, lees dan de adviezen op Deverloskundige.nl.

Meer informatie over veilig zwanger

Op Allesoverzwanger.nl vind je op alfabetische volgorde onderwerpen die te maken hebben met je gezondheid tijdens je zwangerschap.