Zwanger
Zwanger, moe en emotioneler mood picture

Zwanger, moe en emotioneler

Als je zwanger bent, kun je je echt anders voelen. Door de verandering van hormonen kan een zwangere vrouw heel moe zijn en sneller emotioneel worden. Soms is er meer aan de hand. Wat kun je doen?

Ben je zwanger en steeds zo moe?

In de eerste drie maanden van de zwangerschap kun je je ontzettend moe voelen. Dat komt door alle veranderingen in je lichaam.
Soms ben je moe door een ijzertekort, niet genoeg afwisselende voeding of een tekort aan vitamines. Maar vaak betekent vermoeidheid gewoon dat je rust nodig hebt.
Na de eerste maanden krijg je meestal weer meer energie: van de vierde tot en met de zevende maand voelen veel zwangere vrouwen zich juist heel fit.
De laatste twee maanden wordt je lichaam zwaarder. Dan heb je misschien meer rust nodig.

Heb je een wisselend humeur?

Er gebeurt van alles met je lichaam. Veel dingen kun je ook even niet meer of zijn ongemakkelijk. Je humeur verandert ook nogal eens. Misschien voel je je het ene moment geweldig en barst je het andere moment zo in huilen uit, zonder dat je zelf begrijpt waarom.
Je kunt gevoeliger en emotioneler zijn of eerder geïrriteerd. Het komt door de veranderende hormonen. Allemaal heel normaal als je zwanger bent.

Ben je depressief tijdens de zwangerschap?

Er zijn vrouwen die na de eerste vijftien weken moe blijven en ook somber worden. Je rot voelen en huilerig zijn hoort er soms gewoon bij. Maar als je het leven heel zwaar vindt, paniek voelt en slechter gaat slapen en eten, kun je depressief zijn.
Het is niet bekend waarom je door een zwangerschap depressief kan worden. Waarschijnlijk spelen hormonen een grote rol, maar het kan ook te maken hebben met nare ervaringen of problemen die spelen in je leven.

Lees meer over een depressie tijdens de zwangerschap.

Ben je bang voor de bevalling?

De geboorte van je kind is natuurlijk een bijzondere gebeurtenis. Je weet niet van tevoren hoe de bevalling gaat en dat kan spannend zijn.

Maak je je veel zorgen of ben je erg bang? Praat er vooral over met de verloskundige of gynaecoloog die je begeleidt. Die heeft ervaring en kan je misschien antwoorden geven waardoor jij je zekerder voelt. Je kunt een lijstje van je angsten en zorgen maken en meenemen. Je verloskundige of gynaecoloog wil graag weten wat jouw verwachtingen over de bevalling zijn. Hij of zij kan je dan ook beter begeleiden.

Ga je in het ziekenhuis bevallen? Veel ziekenhuizen hebben filmpjes over de afdeling verloskunde en de kraamafdeling. Ze hebben ook vaak informatie over verschillende vormen van pijnbestrijding. Kijk eens op de website van jouw ziekenhuis of vraag ernaar bij de gynaecoloog of verloskundige. Hoe beter voorbereid je bent, hoe minder spannend het misschien is.

Tips om met je zorgen om te gaan

  • Praat vooral over je zorgen. Blijf er niet alleen mee rondlopen. Vertel ze aan je partner als je die hebt, je moeder, je zus of een vriendin. Of praat met de verloskundige, gynaecoloog, huisarts of een andere hulpverlener. Vind je het fijn om met andere zwangeren ervaringen te delen? Denk dan eens aan een zwangerschapscursus.
  • Schrijf je gevoelens op. Doe dat een of twee keer per dag op een vast moment. Dan ben je er misschien niet de hele dag mee bezig.
  • Doe leuke dingen naast wat je moet doen. Zorg voor afleiding. Ook voor je partner is dat een goede tip!
  • Ga discussies uit de weg als je een slecht humeur hebt. Vraag dan even uitstel en kies een beter moment.

Lees ook wat je kunt doen tegen stress tijdens de zwangerschap.